컨텐츠 바로가기

고려대학교 KU Story

현재 페이지 위치

일반공지

[뇌공학과]-11월 12일(월) 뇌와 인공지능 콜로퀴엄 안내
  • 글쓴이 : 송정민(BK21Plus 뇌공학사업단)
  • 조회 : 154
  • 등록일 : 2018-11-06

주제: Identification of Brain Activity Patterns in Tactile Information Processes

연사: 김준석 박사 (성균관대학교 뇌과학이미징연구단)

일시: 2018년 11월 12일(월) 오후 5시

장소: 자연계캠퍼스 우정정보관 601호

주최: 고려대학교 BK21플러스 뇌공학SW인재양성사업단, 뇌인공지능연구센터, 뇌공학연구소

후원: 고려대학교 뇌공학과, 뇌인지과학융합전공, 인공지능 대학ICT연구센터

문의: 02)3290-5920

초록:

The perception of surface texture is of great importance to interact with the environment in our daily life. Since most natural objects are characterized not only by its shape but also by its surface texture, a precise tactile perception with one's hands plays an essential role in object recognition and manipulation. To date, a number of psychophysical studies have investigated how humans perceive surface texture properties. However, it remains largely unknown about the neural substrates underlying surface texture perception.

In this colloquium, I will introduce two recent fMRI studies. The first study investigated the neural underpinnings of the perceptual grouping of vibrotactile frequencies. The searchlight pattern analyses showed that vibrotactile frequency information could be decoded from neural activity in the contralateral postcentral gyrus and supramarginal gyrus. Follow-up categorization analyses revealed that the neural activity patterns in these regions may be closely related to perceptual grouping of vibrotactile frequency. The second study examined neural activities dependent on stickiness perception using two different stimulation types: touch a sticky surface with a bare and a gloved hand. As results, the postcentral gyrus, the posterior parietal cortex, the supplementary motor area, and the bilateral insula play important roles in stickiness information processing regardless of the stimulation types.

목록으로